Mediaweb | App, mobiele site of responsive website?

Geen zin om te lezen? Luister naar deze blogpost via de player hieronder:

Als je de afgelopen drie jaar niet onder een steen hebt geleefd, weet je hoe belangrijk mobiel internet vandaag de dag is.

Hopelijk heeft je organisatie al een mobielvriendelijke oplossing. Zo niet, dan wordt het écht de hoogste tijd. Maar hoe pak je dat aan?

Moet je een app laten maken? Een web app? Een mobiele site? Of een responsive website? Dit artikel met handige beslisboom helpt je bij het nemen van de juiste beslissing. 

Leestip: Responsive website of native app? Allebei!

Scroll direct naar de beslisboom →

Je eerste stap is om alle buzzwoorden en hip jargon te vergeten en je te concentreren op de zakelijke doelstellingen van je bedrijf. Wat wil je bereiken bij gebruikers van smartphones? Wil je alleen maar de inhoud van je bestaande website geschikt maken voor smartphones? Of wil je juist een speciale dienst aanbieden voor mobiele gebruikers?

Leestip: Bepaal Het Mobiele Momentum van je Organisatie

Mis je mobiele klanten?
Maak een afspraak

Vier oplossingen

Afhankelijk van jouw zakelijke doelstellingen en de wensen en eisen die daaruit voortvloeien zul je uitkomen op één of meerdere van de volgende vier oplossingen:

 • Native app.
 • Mobiele website of web app.
 • Standaard responsive website.
 • Adaptive responsive website.

Verderop vind je een beslisboom aan de hand waarvan je de voor jouw doelstellingen meest geschikte oplossing kunt vinden. Maar eerst hieronder wat nadere uitleg over de vier hierboven genoemde oplossingen.

Leestip: Digitale Transformatiepijn

Native app

iphone 6

Ellica / Shutterstock.com

Native apps zijn applicaties die speciaal zijn ontwikkeld voor een bepaald mobiel platform zoals IOs, Android, Windows Phone of Blackberry. Je kunt ze vergelijken met de software die op je laptop of desktopcomputer draait. Je downloadt de applicatie via een app winkel en vervolgens installeer je de applicatie op je smartphone.

Er zijn gratis en betaalde apps. In 2016 besteedt de gemiddelde Amerikaan volgens eMarketer dagelijks 3 uur en 15 minuten binnen native apps op hun smartphones en tablets. Dat is aanzienlijk meer dan de 51 minuten die ze in 2016 zullen doorbrengen op het mobiele web. Met andere woorden, momenteel lijken native apps de standaard.

Het overgrote deel van de tijd besteden we gemiddeld aan slechts 5 apps.

Maar het overgrote deel van die tijd besteden we gemiddeld aan slechts 5 apps. Welke apps dat zijn, verschilt per gebruiker, maar sociale media, berichten apps, games en entertainment nemen de hoofdmoot voor hun rekening. De tijd die men doorbrengt op apps van bedrijven en organisaties valt daarbij in het niet.

Bijkomend nadeel van native apps is dat je voor elk platform een aparte app moet maken. Dat is bijzonder kostbaar en het beheren van de content kan omslachtig zijn.

Mobiele website of web app

Mobiele websites zijn websites die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik op smartphones en/of tablets. Ze werken met de standaard webbrowsers en je hoeft ze dan ook niet als losse applicatie te installeren.

Een veel voorkomende aanpak is de zogenaamde m.dot site. Dit is een website met een eigen internetadres (URL), bijvoorbeeld m.domeinnaam.nl, die specifiek is bedoeld voor smartphones. Vaak is het een uitgeklede versie van de hoofdwebsite met minder inhoud en minder functionaliteit.

Ook maken veel ontwikkelaars web apps in plaats van native apps, zodat ze maar één app hoeven te ontwikkelen die werkt op alle platforms. In zo’n geval leggen ontwikkelaars wel per platform een schilletje om zo’n web app heen, zodat ze deze in een app winkel aan te kunnen bieden als ware het een native app.

Nadeel van de losse mobiele site is het risico op ‘duplicate content’, wat slecht is voor je Google rankings. En het beheren van de content voor twee verschillende websites kan ook omslachtig zijn.

Leestip: 18 Mobiele Afknappers

google mobile search

Standaard responsive website

Een Responsive Website is een website die zodanig is ontworpen dat hij zichzelf aanpast aan elk denkbaar scherm. Van een miniscule smart watch, via een kleine smartphone, verschillende maten phablets, tablets en laptops met retinaschermen tot aan grote desktop schermen en Smart TV’s. En straks wellicht ook op het dashboard van je auto, de display van je koelkast en wat ze allemaal nog meer gaan verzinnen.

De inhoud en de opmaak passen zich aan op basis van de gedetecteerde schermgrootte. Dit geldt ook voor het resizen van je browser window. Probeer het maar op deze website en je ziet vanzelf hoe het werkt.

Het grote voordeel van een responsive website is dat je maar één site hoeft te bouwen voor alle denkbare apparaten. Ook van apparaten die nu nog niet bestaan. Je hebt ook maar één CMS, wat het beheren van je content een stuk eenvoudiger maakt. Nadeel van veel standaard responsive websites is dat ze op langzame telefoons met trage verbindingen traag kunnen zijn.

Jouw content geschikt voor mobiele bezoekers? CopyRobin helpt.
Probeer nu gratis

Leestip: Responsive Website: 4 Strategieën

Adaptive responsive website

Een adaptive responsive website is als het ware een responsive website plus. De site past zich niet alleen aan de schermgrootte aan, maar gebruikt ook scripts op de server om te herkennen welk apparaat de site bezoekt en/of bijvoorbeeld de schermresolutie (retina) en/of de snelheid van de internetverbinding, zodat de inhoud en de functionaliteit zich hieraan kan aanpassen.

Hiermee kunnen bepaalde nadelen van responsive web design worden ondervangen. Bijvoorbeeld te lange laadtijden op smartphones met langzame verbindingen. Bij een standaard responsive website laden smartphones over een 3G verbinding dezelfde hoeveelheid data als een desktop op een razendsnelle glazvezelverbinding. De ervaring voor de mobiele gebruiker kan daardoor ondermaats zijn.

Ook kan met gebruik van adaptive responsive design de gebruikerservaring van bezoekers met een smartphone  dicht in de buurt komen van een native app. Naarmate HTML5, de taal van de mobiele webbrowsers, meer mogelijkheden van de telefoon kan benutten, zullen web apps en responsive websites steeds meer op native apps kunnen lijken.

Leestip: Adaptive+Responsive Web Design

Werken met dé Responsive Design Specialist van Nederland?
Maak een afspraak

Beslisboom mobiele strategie

Gebruik de beslisboom hieronder om te bepalen welke oplossing voor jouw situatie de beste is. Let op: deze beslisboom is een hulpmiddel en kan geen vervanging zijn van professioneel advies op maat door een expert.

Infographic: native app, mobiele webite of web app, responsive of adaptive?

 

 

Terug naar boven ^

Leestip: 33 Prachtige Webdesign Inspiratie Sites

Andere overwegingen

Deze beslisboom beperkt zich tot objectieve, meetbare gegevens. Uiteraard kunnen er ook andere overwegingen zijn die je keuze bepalen. Voor veel organisaties is een responsive website de basis. Daarnaast bieden ze ook één of meerdere apps aan voor specifieke taken. Zo bieden alle grootbanken naast een responsive website waar je alle informatie kunt vinden, ook een app waarmee je veilig en snel online je bankzaken kunt regelen.

Een andere overweging om te kiezen voor een app kan zijn dat je die kunt distribueren via de app winkels van Apple, Google, Windows, Blackberry, etc. Ook kun je bijvoorbeeld voor een standaard responsive design kiezen in plaats van een adaptive responsive design vanwege budgettaire beperkingen. Gebruik de beslisboom hierboven dan ook vooral als eerste filter.

We publiceerden deze blogpost oorspronkelijk op 29 augustus 2013, maar hebben hem uitgebreid en up-to-date gemaakt met o.a. nieuwe onderzoeken, bronnen en voorbeelden.

Leestip: Mobiele Trends 2019

Deskundig advies voor je mobiele strategie?
Maak een afspraak

Deze post delen?

e book online marketing checklist 2018

Meer inspiratie?

Wekelijks een e-mail notificatie ontvangen als onze nieuwste blog live staat?
Ja graag! →

8 reacties op “

 1. Bartje Meijer 29 aug. 2013 11:18 (8 jaren geleden)

  helder verhaal, bedankt.

 2. Peter Broeder 29 aug. 2013 11:58 (8 jaren geleden)

  Eric bedankt, ik zou kiezen voor responsive webdesign EN de native app, omdat de marketeer met de app (+ de users) een extra kanaal krijgt en de eigenschappen/mogelijkheden van de smartphone kan benutten.
  Bijvoorbeeld De Bijenkorf zou met nieuwe (smart)techniek met haar app kunnen "zien" waar en elk welk moment haar (app)klanten zijn,....dat geeft mogelijkheden voor location, time en profile based marketing (daar spraken we 10 jaar geleden of zelfs eerder ook al over, maar via die app.techniek kan het nu echt goed worden uitgevoerd).

 3. Erwin 23 apr. 2014 14:09 (8 jaren geleden)

  Native app is leuk, maar is niet voor alle ondernemingen rendabel. De ontwikkelkosten voor een Native app moet immers ontwikkelt worden voor zowel Apple, Android en tegenwoordig ook voor Windows phones.

  Een responsive website is al beter voor mobiel gebruik dan een desktop versie MAAR als er veel teksten en veel informatie op een pagina wordt geladen is het soms juist verstandiger om een aparte mobiele versie te bouwen in plaats van je er gemakkelijk af te maken door alleen de opmaak wat aan te passen.
  Hierdoor kan je content opdelen in meerdere diepte niveaus op de website in plaats alles direct te tonen. Hierdoor behoud je een overzichtelijke website en hoeven bezoekers niet oneindig ver te scrollen. In het artikel vind ik dat een aparte mobiele website wel erg snel wordt afgeschreven!
  Met een mobiele site heb je vaak een hogere gebruiksvriendelijkheid dan bij een 'gewoon' responsive design. Juist omdat je op maat alle functionaliteiten kan uitwerken voor mobiel. Dubbele content hoeft niet een probleem te zijn. Je kan gewoon een script toevoegen waardoor content op een pagina of website niet geïndexeerd wordt door zoekmachines.

  Indien bezoekers op een specifieke pagina op de desktop versie belanden van de website kunnen mobiele apparaten gewoon geredirect worden naar de betreffende pagina op de mobiele website (elk artikel heeft een uniek id).

  Kortom er is niet simpelweg één methode die je het 'beste' kan gebruiken.

  Als je meer wilt weten over mobiele websites raad ik je aan om het boek 'Mobile usability (2013)' te lezen van Jakob Nielsen.

 4. Janneke 7 jan. 2016 10:06 (6 jaren geleden)

  Toch even schrikken, zo'n artikel, als je net - na maanden zwoegen - bijna klaar bent met je nieuwe website. Maar gelukkig: als ik de beslisboom volg, lijken we (ongeveer) de juiste keuze te hebben gemaakt. Bedankt voor de heldere uitleg.

 5. Charles 14 jan. 2016 11:10 (6 jaren geleden)

  Bedankt voor dit uitgebreide overzicht. Zijn native apps relatief niet duur als je voor verschillende platforms wilt ontwikkelen?

 6. Jasper Lankhorst 26 apr. 2016 16:42 (6 jaren geleden)

  Ik mis de progressive web app keuze, de 5e keuze. Gebaseerd op Facebook zijn engine react-native. Deze nieuwe technologie zorgt ervoor dat je websites kan draaien op een responsive manier en mocht de gebruiker interesse tonen, dan kan de website een keuze geven om een non intrusive popup te geven om een applicatie te laten installeren op je Android device of iOS device. (met behulp van React-native).

  - Mobile first principe in combinatie met een Native applicatie.

  Bezoek een voorbeeld van een progressive applicatie op je android / iOS telefoon:
  https://www.pokedex.org/

  React native:
  https://facebook.github.io/react-native/

Reageren niet meer mogelijk.