Mediaweb | Blogger power tip: recycle oude posts

Geen zin om te lezen? Luister naar deze blogpost via de player hieronder:

Zie je er tegen op om te bloggen, omdat je bang bent voor de hoeveelheid werk? Of blog je al wat langer, maar vind je het moeilijk om telkens weer een nieuw artikel te schrijven?

Wij vonden de oplossing: Recycle oudere blogposts. Het bespaart tijd en het levert veel op.

In dit artikel deel ik onze ervaringen met het recyclen van oude blog posts. Waarom we het doen. Hoe we het aanpakken. En wat het ons oplevert. Wat ik je alvast kan verklappen: de ‘return on time invested’ is huge!

Oja, dit artikel verscheen oorspronkelijk op 22 oktober 2015 en kreeg een flinke update op 26 oktober 2017.

Waarom recyclen?

recycle man 640

Rawpixel / Shutterstock.com

Elke blogger heeft betere en mindere weken. En er zijn ook perioden dat je blog sowieso minder bezoekers krijgt. Bijvoorbeeld tijdens de vakantieperioden.

Dit zijn ideale momenten om je tijd te investeren in het updaten van oude blogposts in plaats van het schrijven van nieuwe content.

Onze ervaring met het updaten van oude blogsposts is bijzonder positief. Waar een nieuwe blogpost vaak 10 tot 12 uur werk kost, vergt het updaten van een verouderde blogpost meestal maar een uur of twee.

En de resultaten zijn over het algemeen zeer de moeite waard.

Leestip: Corporate storytelling: Hoe gebruik je storytelling voor je bedrijf?

De onderstaande statistieken spreken wat dat betreft voor zichzelf:

7 Handige LinkedIn marketing tips voor 2017

We publiceerden deze blogpost oorspronkelijk op 27 maart 2014, maar hebben hem uitgebreid en up-to-date gemaakt met o.a. nieuwe onderzoeken, bronnen en voorbeelden op 4 februari 2016 en volledig herschreven en uitgebreid met de nieuwste informatie over LinkedIn articles, 'linktinderen', native video, website demographics en andere nuttige bronnen op 24 augustus 2017.

blogpost updaten linkedin marketing GA 600

Uit de Google Analytics grafiek hierboven kun je opmaken dat dit artikel vanaf het begin al flink wat verkeer trok. De update van 4 februari 2016 geeft het artikel een enorme en blijvende boost. Opvallend is dat de uitgebreide update van 24 augustus 2017 weer voor een sterke stijging van het verkeer zorgt en ook dit lijkt blijvend. In die update is wel meer tijd gaan zitten dan in een standaard update, maar het resultaat mag er dan ook zijn.

Houd je website veilig: 6 nuttige tips

Origineel: 8 augustus 2013. Updates: 2 juli 2015 en 6 juli 2017.

hou je webiste veilig 2013 2017 GA 600

Zoals je kunt zien, heeft de update van  2015 veel meer verkeer gegenereerd dan het origineel en zie je dat de update van 2017 langer bleef doorwerken. Omdat het artikel wel een seizoensinvalshoek heeft, zie je zowel in 2013, 2015 en 2017 het verkeer afnemen na de zomer.

Hoor je er zonder responsive website niet meer bij?

Origineel: 6 mei 2013. Update: 9 juli 2015

hoor je er zonder responsive website niet meer bij GA 600

Deze blogpost bleef ook na publicatie aardig wat bezoekers trekken. Na de update in 2015 nam het bezoek aan deze blogpost flink toe. Opvallend: in 2016 steeg het bezoek zelfs enorm om daarna langzaam in te zakken. Wellicht is het weer tijd voor een update.

In 5 stappen naar een succesvolle contentstrategie

Origineel: 5 juni 2013. Update: 16 juli 2015

in 5 stappen contentstrategie GA 600

Dagelijks verkeer na de update blijft duidelijk hoger dan ervoor en blijft aanzienlijk hoger tot op heden. Dat is en prachtig rendement voor een vrij eenvoudige update.

Content creatie: zelf doen of uitbesteden?

Origineel: 20 februari 2014. Update: 6 augustus 2015.

content creatie zelf doen of uitbesteden GA 600

Na de update in 2015 bleeft het verkeer tot begin 2017 duidelijk hoger dan voor de update. Daarna nam het langzaam af. Aangezien het onderwerp nog steeds relevant is, is dit artikel ook weer een goede kandidaat voor een update.

Checklist: Hebben we een goede website?

Origineel: 6 februari 2014. Update: 13 augustus 2015

checklist hebben we een goede website GA 600

Hier is het heel opvallend hoe het verkeer na de update van 13 augustus 2015 blijvend veel hoger blijft. Nu al ruim twee jaar.

Welke blogpost zijn geschikt?

beperkte houdbaarheid 640

Lightpoet / Shutterstock.com

Niet elke oude blogpost is geschikt om te recyclen. Artikelen met een beperkte houdbaarheidsdatum, zoals deze waarschuwing voor de heartbleed bug, zijn niet geschikt.

Bepaal daarom eerst welke van jouw oudere blogposts nog steeds relevant zijn en dat voorlopig ook blijven. Begin je zoektocht naar deze juweeltjes in Google Analytics.

Artikelen met een beperkte houdbaarheidsdatum zijn niet geschikt.

Neem een periode van 1 of 2 jaar, of als je korter blogt vanaf het begin. Kies voor het overzicht Gedrag → Bestemmingspagina’s, en stel jezelf de volgende vragen:

 • Welke posts brengen nog steeds veel bezoekers (unieke paginaweergaven)?
 • Welke posts worden goed gelezen (gemiddelde tijd op de pagina)? Houd hierbij rekening met de lengte van het artikel. Een artikel van 600 woorden met een gemiddelde leestijd van 2 minuten is wellicht van betere kwaliteit dan een artikel van 2.500 woorden met een gemiddelde leestijd van 4 minuten.
 • Als je doelconversies hebt ingesteld: welke posts leveren de meeste conversies op? Kijk zowel naar totaal aantal conversies als naar de conversieratio.

Op basis van deze vragen kun je een lijst van potentiële kandidaten voor recycling opstellen. Dit is een goed moment om de artikelen die te tijdsgebonden zijn uit de lijst te filteren.

Vervolgens ga je die lijst verder verfijnen door ze stuk voor stuk op te roepen in je browser en per post de volgende gegevens te noteren:

Artikelen met veel shares en veel reacties zijn doorgaans goede kandidaten voor een update. 

Artikelen met veel shares en veel reacties zijn doorgaans goede kandidaten voor een update.

Mocht je echter zelf van een artikel met weinig shares en reacties toch vinden dat de inhoud goed is en nog steeds relevant, kun je er uiteraard voor kiezen om het toch te recyclen. Als je het artikel goed promoot, krijgt het wellicht deze keer meer shares en reacties.

Tenslotte kun je de lijst nog verder verfijnen op basis van welke artikelen je zelf het meest belangrijk vindt.

Meer tijdloze content schrijven? Hier zijn wat ideeën.

Leestip: Blog onderwerpen. Zo bedenk je ze aan de lopende band.

Hoe pak je het aan?

Begin met de geselecteerde artikelen een plaats te geven op je redactionele kalender. Die heb je toch wel? Zo niet, dan is dit een mooi moment om ermee te beginnen.

Een redactionele kalender maakt je leven als blogger namelijk makkelijker. Want, doordat je weet welke artikelen je de komende weken of maanden gaat schrijven, kun je alvast in Evernote, Google docs of een ander tool naar keuze je onderzoeksdata verzamelen.

Een redactionele kalender maakt je leven als blogger makkelijker.

Als ik een interessant artikel tegenkom dat bruikbaar kan zijn voor een toekomstige blogpost op m’n redactionele kalender, bewaar ik dat in een Google document. Zodoende ben ik in de week dat ik het artikel ga schrijven minder tijd kwijt aan research.

Hieronder volgen in totaal 15 stappen die je kunt nemen om een oude blogpost weer helemaal van deze tijd te maken.

“Maar dat klinkt als veel werk, en je hebt me beloofd dat ik juist tijd zou besparen!” Ik hoor je het zeggen. Goed punt. Als je al deze 15 stappen grondig doorloopt, kost het toch nog aardig wat tijd. Maar dan heb je wel een compleet gereviseerd artikel dat weer maanden of zelfs jaren mee kan.

In ons geval kost een nieuwe blogpost 8 tot 12 uur. Een blogpost recyclen volgens deze methode kost ons 2-4 uur. Altijd nog een aardige tijdsinspanning, maar wel aanzienlijk minder.

Leestip: Content Marketing Trends 2020

Uiteraard kun je zelf kiezen welke van de volgende 15 stappen jij voor jouw doeleinden belangrijk vindt.

Stap 1: Zoekwoordonderzoek

Doe onderzoek naar de zoekwoorden. Zijn ze nog relevant? Of zijn andere relevante zoektermen nu geschikter voor jouw doelstellingen?

Vergelijk verschillende zoektermen in Google Trends. Gebruik Google Adwords Zoekwoordplanner om suggesties te krijgen voor andere, betere zoekwoorden. Doordat het zoekvolume en de gemiddelde klikprijs erbij staan, krijg je een aardig idee van welke zoektermen belangrijk zijn.

Kijk in Google Search Console (voorheen ‘Webmaster Tools’) naar de zoektermen die nu al bezoekers naar je website brengen. Het is ook een goed idee Google Analytics en Google Search Console te koppelen. Dan vind je veel informatie over welke zoekwoorden bezoekers naar je site brengen direct in Google Analytics.

Leestip: Zoekwoorden onderzoek: Zo vind je de 'winnaars'

Stap 2: Pas title en meta description tags aan

Zijn de title en meta description tags nog in orde, of kunnen ze beter? Zeker als je n.a.v. stap 1 op andere trefwoorden of -zinnen wilt optimaliseren, is het een goed idee om nog eens kritisch naar title en description meta tags te kijken.

Hoe je een pakkende titel schrijft, leg ik uit in deze video:

https://www.youtube.com/watch?v=65SuSbYgnVM

Stap 3: Update bronnen, links, data, statistieken, etc

Controleer overal in de tekst waar je naar bronnen verwijst of deze nog actueel zijn. Probeer waar mogelijk om te verwijzen naar meer recente data, statistieken, onderzoeken en webpagina’s. Controleer ook of alle externe links nog wel naar een relevante pagina verwijzen. Gebroken links uiteraard repareren, vervangen of verwijderen.

Stap 4: Update afbeeldingen

Staan in het artikelen afbeeldingen? Controleer dan of die nog actueel zijn. Let vooral op screenshots van websites, software e.d.. Zulke afbeeldingen verouderen namelijk snel.

Maak waar nodig nieuwe screenshots of zoek nieuwere afbeeldingen, zodat bezoekers kunnen zien dat de informatie recent is.

Werk eventuele zelfgemaakte infographics bij met nieuwe data. Gebruik je een infographic van iemand anders? Zoek naar een nieuwere versie, zeker als de inhoud verouderd is.

Leestip: Afbeeldingen voor je website of blog: de ultieme lijst

Stap 5: Fact check

Controleer of alle feiten die je noemt nog steeds kloppen. Wellicht zijn bepaalde zaken die destijds algemeen aanvaard werden, inmiddels achterhaald.

CopyRobin maakt bloggen haalbaar voor iedere organisatie.
Probeer nu gratis

Stap 6: Voeg media toe

Maak je blogpost interessanter door hem voor te lezen en de opname te embedden als podcast. Wij doen dat via Soundcloud.

Voeg embedded video’s toe. Hetzij video’s die je zelf maakt, hetzij video’s die je vindt op Youtube. Denk ook aan Slideshare presentaties, polls, etc. Had je in je oorspronkelijke artikel al video's verwerkt, kijk dan of je ze kunt vervangen door nieuwere video's.

Stap 7: Link naar nieuwere posts

Sinds de oorspronkelijke publicatie heb je als het goed is heel wat nieuwere artikelen gepubliceerd. Bij het updaten van een oude blogpost is het een goed idee om gelijk waar mogelijk intern te linken naar recentere artikelen. Dit heeft een aantal voordelen:

 • Het gemiddelde aantal gelezen pagina’s per bezoek gaat ermee omhoog.
 • De gemiddelde duur van een bezoek gaat ermee omhoog.
 • Google krijgt een nog beter overzicht van de samenhang van je website.

Tip: Neem altijd na het publiceren van een nieuwe blogpost de tijd om vanuit oudere blogposts, waar het relevant is, naar de nieuwe blogpost te linken. Goed voor je lezers. Goed voor je SEO.

Leestip: Hoe kan ik de conversie verhogen van mijn blog?

Stap 8: Herschrijf de tekst

Je bent inmiddels maanden, of zelfs jaren verder als blogger dan toen je de oorspronkelijke tekst schreef. Als het goed is, heb je jezelf in die tijd ook ontwikkeld als schrijver. Daarom is dit een goed moment om de eindredacteur in jezelf aan het werk te zetten. Maak zinnen korter en leesbaarder. Vervang jargon door mensentaal. Corrigeer eventuele taalfouten. En zet passieve zinnen om naar actief.

In deze video geef ik je drie tips om je eigen teksten goed te redigeren:

https://www.youtube.com/watch?v=RY8bOJJWJEg

Stap 9: Maak de tekst ‘scannable’

Probeer zoveel mogelijk om de tekst ‘scannable’ te maken met behulp van tussenkopjes, citaten, witregels, afbeeldingen, embedded media, etcetera.

Stap 10: Update CTA’s

Controleer of eventuele ‘calls to action’ (CTA's) nog wel actueel en relevant zijn. Update ze waar nodig. Staan er geen calls to action in de oorspronkelijke tekst? Overweeg dan om ze nu toe te voegen. Je wilt uiteindelijk toch dat je lezers een volgende stap nemen?

Dit is een Call to Action om CopyRobin  uit te proberen.
Probeer nu gratis

Stap 11: Update gerelateerde artikelen en tags

Maakt je blog gebruik van gerelateerde artikelen en tags? Controleer dan of die nog relevant zijn. Wellicht zijn nieuwere artikelen meer geschikt als gerelateerde content en zijn er nieuwere tags die bij het artikel passen.

Stap 12: Controleer de reacties

Loop eventuele reacties na. Zijn ze nog relevant? Zit er geen spam tussen? Ook hier kun je eventuele taalfouten corrigeren.

Stap 13: Pas de publicatiedatum desgewenst aan

De publicatiedatum is een persoonijke keuze: of je kiest ervoor de nieuwe datum te gebruiken, of je kiest ervoor een update datum te vermelden.

Als je het artikel echt als een geheel nieuwe post wilt publiceren, zijn er twee manieren om dit te doen:

Ten eerste kun je het webadres van het oude artikel door middel van een zogenaamde een '301 redirect' doorverwijzen naar het nieuwe artikel.  Doe dit wanneer je het webadres (URL) wilt veranderen. Bijvoorbeeld van http://www.jouwdomein.nl/blog/oudeartikel naar http://www.jouwdomein.nl/blog/nieuweartikel.

Maar vanuit het oogpunt van zoekmachinevriendelijkheid kun je het webadres beter ongemoeid laten.

Wij hebben daarom voor optie twee gekozen. Dat wil zeggen dat we het webadres niet hebben veranderd. Wel hanteren we een nieuwe publicatiedatum. Daardoor staat het artikel weer 4 weken op onze homepage en bovenaan de blog overzichtspagina.

De zoekresultaten van Google tonen ook de nieuwe datum en aangezien veel mensen zoeken naar recente informatie, is dat een belangrijk voordeel.

Maar je kunt er ook voor kiezen om het artikel op de oorspronkelijke publicatie datum te laten staan en er alleen aan toe te voegen: Laatste update: dd-mm-jjjj.

Stap 14: Voeg een update verklaring toe

Voeg een alinea toe waarin je uitlegt dat dit artikel een grondige update heeft gehad. Vermeld hierin de oorspronkelijke publicatie datum, de update datum en wat er zoals is vernieuwd.

Voorbeeld uit voor deze blog:

‘We publiceerden deze blogpost oorspronkelijk op 22 oktober 2015, maar hebben hem uitgebreid en up-to-date gemaakt met o.a. nieuwe grafieken, bronnen en voorbeelden.’

Of je deze alinea bovenaan of onderaan het artikel plaatst, mag je zelf bepalen. Wij kiezen ervoor dit onderaan het artikel te doen.

Leestip: SEO Trends 2020

Stap 15: Promoot je post

Zodra je de geheel vernieuwde blogpost opnieuw publiceert, is het zaak deze flink te promoten. Wees daarbij niet bang om het artikel meerdere keren te vermelden in social media updates.

Het is zelfs hartstikke zonde om een artikel maar 1 keer via sociale media te posten, want dan mis je veel potentiële lezers. Facebook, Twitter en LinkedIn streams gaan namelijk razendsnel. Voor je het weet, is je update alweer buiten beeld.

Wees niet bang om een artikel meerdere keren te vermelden in social media updates.

Daarom maak ik voor elke blogpost zo'n 7 verschillende sociale media updates (voor respectievelijk LinkedIn, Twitter, Facebook en Google+). Deze publiceer ik verspreid over de eerste week en bij tijdloze content daarna met enige regelmaat nog gedurende een jaar. Vervolgens kijk ik of het nog actueel is en ik het nog vaker kan posten.

Voorbeeld schema:

Dag van publicatie (donderdag):

 • 08:23 Eerste sociale media update (Twitter, LinkedIn, Facebook en Google+).
 • 08:30 Mailing naar mailing list.
 • 12:28 Tweede sociale media update (Twitter, LinkedIn, Facebook en Google+).
 • 16:14 (soms ook 's-avonds) Derde social media update (Twitter, LinkedIn, Facebook en Google+).

Vrijdag na publicatie:

 • Vierde sociale media update (Twitter, LinkedIn, Facebook en Google+)

Maandag na publicatie:

 • Vijfde sociale media update (Twitter, LinkedIn, Facebook en Google+)

Dinsdag na publicatie:

 • Zesde sociale media update (Twitter, LinkedIn, Facebook en Google+)

Woensdag na publicatie:

 • Zevende  sociale media update (Twitter, LinkedIn, Facebook en Google+)

Meestal maak ik kleine aanpassingen voor de verschillende sociale media. Uiteraard varieer ik ook het nodige met tijdstippen en post ik ook weleens in het weekeinde en 's-morgens vroeg of s-avonds laat.

oktopost kalender

De 3-4 sterkste posts herhaal ik dan om de 1-5 maanden gedurende een jaar. Daarbij varieer ik sterk in tijdstippen en dagen van de week.

Om alle updates in één keer in te plannen, gebruik ik oktopost.com.

Nog 4 extra blog-recycle tips lezen?
Lees de blog van Loyals.

Overige mogelijkheden hergebruik tijdloze content:

Je kunt met je tijdloze blogposts nog meer doen dan recyclen. Hieronder een beknopt overzicht van wat je er verder nog mee kunt doen:

 • Nieuwsbrief. Schrijf een samenvatting van een paar oudere blogposts voor je nieuwsbrief.
 • Presentatie/webinar. Maak een presentatie (Slideshare/Prezi) van een oudere blogpost. Je kunt er vervolgens ook nog een webinar van maken.
 • E-book. Bundel een aantal blogposts over hetzelfde onderwerp tot een e-book. Prima als lead magnet.
 • Infographic. Maak een infographic op basis van een eerdere blogpost.
 • Afbeeldingen. Gebruik citaten uit oudere blogposts voor inspirerende, visuele sociale media updates.
 • Video/audio. Maak video’s en/of podcasts van oudere blogposts. Tip: gebruik de gratis tool Lumen5 om snel en makkelijk fraaie video's te maken van je blogposts.
 • Gastblogs/syndicatie. Publiceer je betere blogposts op andere websites. Ga altijd voor groter dan jezelf en beding een canonical tag naar het origineel voor je SEO. Voorbeeld: onze artikelen bij Emerce.
 • Overzichten. Maak ‘meest populaire’ overzichtspagina’s voor diverse categorieen. Voorbeelden: CrazyEgg. Hubspot

We publiceerden deze blogpost oorspronkelijk op 22 oktober 2015, maar hebben hem uitgebreid en up-to-date gemaakt met o.a. nieuwe grafieken, bronnen en voorbeelden.

https://www.youtube.com/watch?v=MHVapzcGsSM

Nog steeds niet genoeg tijd om te bloggen?
Probeer CopyRobin!

Deze post delen?

e book online marketing checklist 2018

Meer inspiratie?

Wekelijks een e-mail notificatie ontvangen als onze nieuwste blog live staat?
Ja graag! →

0 reacties op “

No one has commented on this page yet.

Reageren niet meer mogelijk.