Mediaweb | SEO Alarm: Google straft sites die niet 'mobielvriendelijk' zijn

Geen zin om te lezen? Luister naar deze blogpost via de player hieronder:

Op 21 april kwam Google met een ingrijpende update die mogelijk een enorme impact heeft op de mobiele vindbaarheid van websites. 

Wil je alles weten over deze update die al is omgedoopt tot 'Mobilegeddon'? En wil je weten welke stappen je nu het beste kunt nemen om hiervan niet de dupe te worden? Lees dan zeker verder.

'Voor mobiel'

Het is Google nu echt menens in de strijd tegen websites die niet geschikt zijn voor mobiel.  

Voor volgers van deze blog zal dit geen verrassing zijn. Op 21 november 2014 schreven wij al dat Google wereldwijd het 'mobile-friendly' label ging uitrollen. In Nederland: 'Voor mobiel'.

Websites die geschikt zijn voor smartphones krijgen dit label naast hun link in de zoekresultaten.

Mobiel Vergroot

Google wijst smartphonegebruikers zodoende op websites met een goede mobiele gebruikerservaring. Bij die gelegenheid gaf Google ook aan dat mobielvriendelijkheid in de toekomst een ranking signal zou worden.

Is het de hoogste tijd voor een Responsive Website?
Maak een afspraak

Op 29 oktober 2014 introduceerde Google de mogelijkheid om de mobielvriendelijkheid van de pagina's binnen je website te analyseren binnen Google Webmaster Tools.

Leestip: SEO Tips voor ‘Mobilegeddon 2.0’  (update per 21 april 2016)

21 April: 'Mobilegeddon'

Op 21 april  2015 kwamt Google met een zeer ingrijpende update van hun algoritmen om niet-mobielvriendelijke websites aan te pakken in de zoekresultaten op smartphones. In Amerika is deze update bekend als 'Mobilegeddon'. De hashtag #mobilegeddon was trending op Twitter op 21 april.

'Mobilegeddon' ingrijpender dan Penguin en Panda.

Volgens een tweet van Aleyda Solis die ook nog eens werd geretweet door Gary Illyes van Google, is deze update groter dan Penguin en Panda.

tweet google aleyda solis

Er zijn zelfs SEO-experts die ervan overtuigd zijn dat de update ook effect gaat hebben op de desktopresultaten. Maar Google ontkent dit vooralsnog.

Google: "Starting April 21, we will be expanding our use of mobile-friendliness as a ranking signal."

Zelf publiceerde Google op 21 april op hun Webmaster Central Blog een artikel met de titel 'Rolling out the mobile-friendly update". Daarin stelt Google: "As we noted earlier this year, today’s the day we begin globally rolling out our mobile-friendly update. We’re boosting the ranking of mobile-friendly pages on mobile search results. Now searchers can more easily find high-quality and relevant results where text is readable without tapping or zooming, tap targets are spaced appropriately, and the page avoids unplayable content or horizontal scrolling."

In de Google Hangout hieronder legt John Mueller van Google uit waarom ze deze stap zetten en welke criteria Google hanteert voor mobielvriendelijkheid:

https://www.youtube.com/watch?v=vfSFcImNFX4#t=25

Google waarschuwt webmasters per e-mail

Webmasters die een Google Webmaster Tools account hebben waarvan de website niet geschikt is voor smartphones krijgen een waarschuwing via e-mail.

Google Mobile Issues Mail 640

In de waarschuwing meldt Google het aantal pagina's binnen de site dat volgens de maatstaven van Google ongeschikt is voor smartphones. Google spreekt daarbij van "critical mobile usability errors".

Google spreekt  van "critical mobile usability errors".

En vervolgt: "The errors on these (..) pages severely affect how mobile users are able to experience your website. These pages will not be seen as mobile-friendly by Google Search, and will therefore be displayed and ranked appropriately for smartphone users."

Met andere woorden: zorg dat je webpagina's geschikt worden gemaakt voor smartphones, anders worden ze in de zoekresultaten op smartphones anders en lager weergegeven.

Realtime

Het mobielvriendelijke algoritme werkt realtime. Dit betekent in principe dat zodra Googlebot heeft vastgesteld dat een pagina op je website geschikt is voor smartphones, deze pagina ook direct daarvan profiteert in de zoekresultaten.

Dat is goed nieuws voor alle webmasters die het niet is gelukt om voor 21 april hun zaakjes mobiel op orde te krijgen. Want het betekent dat zodra je website wel geschikt is voor mobiel volgens de maatstaven van Google, je de voordelen hiervan ook direct zult merken.

Op 21 april schreef Google hierover de volgende woorden:

"Run a website but didn’t make the deadline? Don’t worry. If a website isn’t mobile-friendly by today, webmasters can quickly make changes, using Google’s tools, and then expedite how fast Google re-crawls their pages by using Fetch as Google with Submit to Index in Webmaster Tools."

Pagina-specifiek

Het mobielvriendelijke algoritme beoordeelt iedere pagina afzonderlijk. Dat betekent in de praktijk dat elke pagina, los van alle andere pagina's binnen dezelfde website, het label 'voor mobiel' en daarmee een hogere ranking kan krijgen. 

Leestip: Mobiele Trends 2019

Pas je website aan in 3 stappen

Het is duidelijk: als jouw website voor 21 april 2015 veel mobiel zoekverkeer kreeg via Google search, maar je site is nu nog steeds niet geschikt voor smartphones, dat zoekverkeer na 21 april drastisch kan zijn afgenomen.

Wat kan je doen om van mobilegeddon te herstellen?

Maar wat betekent dit concreet voor de korte termijn? Wat kan je doen om zo snel mogelijk van mobilegeddon te herstellen?

Stap 1: Test je website op mobielvriendelijkheid

Een pagina is volgens Google mobielvriendelijk als die aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Geen gebruik van software die niet gebruikelijk is op smartphones, zoals Flash.
 • De tekst is leesbaar zonder zoomen.
 • De content past in z'n geheel op het scherm, zodat de bezoeker niet horizontaal hoeft te scrollen.
 • Knoppen en linkjes staan ver genoeg uit elkaar,  zodat de juiste met een vinger kan worden geklikt.

Als je zeker wilt zijn dat jouw pagina aan deze criteria voldoet, controleer die dan met de mobielvriendelijke test van Google.  Deze test werkt alleen wanneer je Googlebot toestaat om de CSS en JavaScript in je website te indexeren.

mobielvriendelijke test google

Google geeft daarbij tips voor de meest gangbare CMS-systemen en meer informatie over het mobielvriendelijk maken van websites.

Is je website volgens de mobielvriendelijke test van Google geschikt voor mobiel? Mooi! Dan heb je niks te vrezen van de mobielvriendelijke update.

Een andere methode is op je smartphone via Google zoeken naar je website. Als in het zoekresultaat de tekst 'voor mobiel' naast de titel staat, ziet Google je site als mobielvriendelijk.

Slaagt je website niet voor de test? Mediaweb kan je helpen.
Maak een afspraak

Stap 2: Bepaal de impact van de update op je mobiele verkeer

Komt je website niet goed door de test, stel dan eerst vast hoe groot de impact is op het aantal bezoekers aan je website.

Zoek daartoe in Google Analytics op hoeveel van het organische zoekverkeer vanuit Google voor 21 april 2015 afkomstig was van smartphones. En vergelijk het vervolgens met de periode na 21 april 2015.

Daarvoor neem je de volgende stappen in Google Analytics:

 • Stel een periode in. Bijvoorbeeld de laatste 3 maanden voor 21 april.
 • Kies in het linker menu voor aquisition, all traffic, source / medium.
 • Klik vervolgens op google / organic.
 • Kies daarna uit de drowdown van Secondary dimension voor Device Category.

Je ziet dan het onderstaande overzicht: 

mobiel googleverkeer analytics

Let op: 'mobile' staat voor smartphones (hier de uitleg van Google). In het voorbeeld hierboven is dus zo'n 32% afkomstig van smartphones. Wat zou het voor deze e-commerce site betekenen als die bezoekers grotendeels wegvielen na 21 april? In dit geval al snel zo'n € 5.000 per maand.

Herhaal deze stappen voor een periode na 28 april 2015 (de hele uitrol duurde ongeveer een week).

Stel vervolgens vast of deze impact een investering in bijvoorbeeld een responsive website op korte termijn rechtvaardigt.

Tip: Gebruik voor die bepaling dit Rapport van Forrester Research over ROI en zakelijke voordelen van responsive webdesign.

https://www.youtube.com/watch?v=MHVapzcGsSM

Schrijven voor mobiel? CopyRobin helpt.
Plaats een proefopdracht

Stap 3: Maak je website geschikt voor smartphones

De mobielvriendelijke test van Google maakt geen onderscheid tussen een aparte mobiele website en een responsive website. 

Lees om te beslissen welke mobiele oplossing voor jouw organisatie de beste is, onze eerdere blogpost App, mobile site of responsive website? Of gebruik gelijk de beslisboom hieronder:

 infographic-app-mobiele-site-responsive-compr.png

Responsive web design is overigens de aanpak die Google aanbeveelt. Kies je voor responsive web design? Lees dan zeker onze eerdere blogpost over de vier strategieeën om een responsive design te realiseren.

Tip: Aangezien de ranking pagina-specifiek is, kan je ervoor kiezen om in eerste instantie alleen de belangrijkste pagina's alvast geschikt voor mobiel te maken.

Op termijn onvermijdelijk

Eigenlijk kan geen enkel zichzelf respecterende organisatie vandaag nog zonder een responsive website. Dus als de website van jouw bedrijf nu nog niet responsive is, is die investering hoe dan ook op (korte) termijn onvermijdelijk. Hoe eerder je dit realiseert, hoe eerder je er profijt van hebt.

Leestip: Kunstmatige Intelligentie en SEO: De Impact van Google Rankbrain

Update:

Lees ook onze blogpost van 30 april 2015 waarin we de effecten van 'Mobilegeddon' na de eerste week analyseren en ons artikel van 21 april 2016 waarin we SEO tips geven voor 'Mobilegeddon 2.0'.

Responsive Website nodig? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.
Contact

Deze post delen?

e book online marketing checklist 2018

Meer inspiratie?

Wekelijks een e-mail notificatie ontvangen als onze nieuwste blog live staat?
Ja graag! →

2 reacties op “

 1. Joop 29 apr. 2015 20:55 (7 jaren geleden)

  Hallo,
  Nadat ik ik mijn (hobby-)site(s) mobielvriendelijk had gemaakt en Google óók vond was ik benieuwd wat het voor mijn ranking tot gevolg zou hebben. Met mijn laptop zie ik voor zo'n 50 zoektermen die ik door Serpfox continu laat checken géén aanmerkelijke mutaties in de SERP's. Op Mobiele apparaatjes zie ik wèl de toevoeging "voor mobiel". Maar de gehoopte sterke verbeteringen in de ranking zie ik (nog?) niet. Het huppelt gewoon verder op en neer zoals tot nu toe gebruikelijk was. Mijn conculega's die niet mobielvriendelijk zijn duiken echt nog niet spectaculair naar beneden.Het "SEO ALARM" lijkt voorlopig loos alarm. Wellicht krijgen mijn conculega's minder mobiele bezoekers maar of dat een gevolg is van "Mobilegeddon"??

Reageren niet meer mogelijk.