Mediaweb | Wat online marketers moeten weten over VPN

VPN’s kunnen erg handig zijn voor online marketers. Marketing kan er makkelijker door worden, maar vooral ook veel veiliger. Wat moet je weten over VPN’s en hoe kun je ervoor zorgen dat je direct winst haalt uit het gebruik van een VPN?

Beginnen bij het begin: zo werkt een VPN

Natuurlijk beginnen we bij het begin. Wat is een VPN en hoe werkt het? In het kort staat ‘VPN’ voor ‘Virtual Private Network’. Het is een beveiligde verbinding, waarbij de data door een soort tunnel wordt gestuurd. Daardoor is de verbinding nog wel te onderscheppen, maar kunnen kwaadwillenden niets met de data doen. Privacy en beveiliging zijn de grootste voordelen van een VPN. Alle data wordt versleuteld en je krijgt tijdelijk een ander IP-adres, zodat je niet te traceren bent.

Een VPN kan worden ingezet voor social media marketing

Precies omdat je een ander IP-adres gebruikt en de data beveiligd is, is een VPN ook handig voor social media marketing. Sociale media bevatten zoveel informatie over jou als marketer en over jouw klanten, dat je zeker niet wilt dat een hacker deze informatie in handen krijgt. Met een VPN voeg je een extra laag beveiliging toe.

Daarnaast kan het helpen bij het bereiken van je doelmarkt op sociale media. Als jouw klant een publiek in een ander land wil bereiken, kun je een VPN-server uit dat land gebruiken. Je kunt dan precies inzien wat de interesses en voorkeuren van dat potentiële publiek is. Zo kun je een betekenisvolle sociale mediastrategie opzetten.

Met een VPN werk je aan aan je lokale SEO

Stel je voor dat je werkt voor een buitenlandse klant. Je zet een SEO-campagne op in het buitenland, maar kan deze eigenlijk niet testen. Je hebt immers een Nederlands IP en alle advertentietools staan ingesteld op Nederland. Met een buitenlandse verbinding zou je een beter begrip kunnen krijgen van wat een buitenlands publiek verwacht.

Met een VPN kun je verbinding maken met aangeboden landen. Je kunt met een VPN dus ook Google laten geloven dat je een klant uit India bent. Google wordt dan op precies dezelfde manier weergegeven, zoals de klant in het buitenland zoekresultaten zou zien. Je weet op deze manier precies dus welke parameters je kunt veranderen voor een optimaal bereik.

Werken op afstand wordt veiliger

Online marketers werken zelden op één plek. Ze werken ook in cafés, in de trein of op een plek voor flexwerkers. Bij veel publieke gelegenheden kun je inloggen op een gratis openbaar netwerk om te werken op afstand. Dit is alleen wel een enorm risico voor je online veiligheid. Wat een netwerk van een restaurant lijkt, hoeft dat niet te zijn. Het zouden kwaadwillenden met een nepverbinding kunnen zijn, die alleen tot doel hebben om jouw gegevens afhandig te maken.

Daarnaast kan op gewone openbare netwerken iedereen meekijken. Kwaadwillenden hoeven alleen de pakketten te onderscheppen en te ‘besnuffelen’. Zelf bankgegevens en inloggegevens van marketingtools en sociale media kunnen gemakkelijk gestolen worden. Niet echt fijn, als dat je broodwinning is.

Je kunt de activiteit van je concurrentie monitoren

Het volgen van concurrenten is een goede manier om je marketingresultaten te verbeteren. Je wilt immers graag weten wat de concurrent doet en zelf de strategie optimaliseren. Met een VPN volg je de concurrenten van de klant in het geheim. Ze zullen niet weten dat je naar hun websites kijkt. Het lijkt net alsof je heel iemand anders uit een ander land bent. Zo speel je je niet in de kijker bij de concurrent.

Deze post delen?

e book online marketing checklist 2018

Meer inspiratie?

Wekelijks een e-mail notificatie ontvangen als onze nieuwste blog live staat?
Ja graag! →

4 reacties op “

 1. Huub F

  Tegenwoordig moet je voorzichtig zijn, want hackers vinden altijd nieuwe manieren om aan je gegevens te komen. Ik gebruik VPN tijdens het werken en ik weet hoe handig een VPN kan zijn. Vooral wanneer je vaker een openbaar netwerk wil gebruiken.
 2. VPN vergelijken

  De veiligheid van een verbinding is ontzettend belangrijk, maar ook privacy is belangrijk. Veel VPN's houden logs bij waarbij je data dus in handen is van een externe partij. Altijd even VPN diensten met elkaar vergelijken dus!
 3. Marlien

  Zeer interessante blog om te lezen. Ik had wel over een VPN gehoord, maar ik wist niet wat het precies was. Dank je voor het delen van deze informatie. Ik heb iets nieuws bijgeleerd. Ik was niet op de hoogte dat een VPN zoveel voordelen heeft. Ik kijk zeker uit naar meer van jouw interessante blogs.
 4. Tessa

  Het is zeker belangrijk om de veiligheid van je verbinding in de gaten te houden voordat kwaadwillenden er met je informatie vandoor gaan!

Plaats reactie