Mediaweb | Zo win je een uur tijd per dag

Geen zin om te lezen? Luister naar deze blogpost via de player hieronder:

Kom je structureel tijd tekort om je vakkennis op peil te houden? Wat zou je er dan van vinden als ik tegen je zeg dat je makkelijk elke dag 30 to 60 minuten ‘verloren’ tijd kan omzetten naar ‘leertijd’ en ‘inspiratietijd’? Dat is al snel meer dan 300 uur per jaar die je kunt investeren in je eigen ontwikkeling, zonder dat het je tijd ‘kost’. Hoe? Ga podcasts luisteren!

Nederlanders hebben gemiddelde de langste reistijd in de EU. We reizen met z’n allen namelijk zo’n 91 minuten per dag. Daarvan bestaat zo’n 30 minuten uit woon- werkverkeer. En hoeveel tijd per jaar zit je in de wachtkamer van de tandarts, huisarts, specialist, etc.?

Online marketing advies?
Maak een afspraak

Podcasts

podcast microfoon

Al met al breng je heel wat uren per jaar door in situaties waarbij je het gevoel hebt dat je die tijd wel beter zou kunnen besteden. En dat kan tegenwoordig makkelijk. Want in je zak heb je altijd een smartphone bij je, toch? En met die smartphone kan je op ieder moment dat je even niks te doen hebt, naar een podcast luisteren.

Je brengt heel wat uren paar door in situaties waarbij je het gevoel hebt dat je je tijd wel beter zou kunnen besteden.

Maar ook als je wel iets doet dat aangenaam en/of nuttig is, kan je vaak je tijd extra benutten door tegelijkertijd naar een podcast te luisteren. Denk aan de sportschool, de hond uitlaten, joggen, wandelen, vul het zelf maar in.

Sportschool

Zelf heb ik podcasts zo’n twee jaar geleden ontdekt. En sindsdien luister ik naar podcasts als ik in de auto zit, wandel, train in de sportschool, moet wachten in een wachtkamer of op een vertraagde bus of trein. Podcasts zijn ook ideaal om te beluisteren in het vliegtuig, op een veerboot, of op de fiets.

Ik haal veel van m’n ideeën voor deze blog uit podcasts. Het past in m’n filosofie van een leven lang leren. Het levert me continu kennis en inspiratie op. Ik verwacht bovendien dat podcasts de komende jaren nog veel belangrijker gaan worden. Zie ook mijn blogpost 15 Online Marketing Trends 2015 (trend 6).

Daarom deel ik deze week m’n favoriete podcasts met je.

Beter geheugen

Er is nog een andere reden dan tijdbesparing om naar podcasts te luisteren. Want het passief leren door te luisteren, is een uitstekende aanvulling op actief leren door lezen en kijken.

Passief leren door te luisteren, is een uitstekende aanvulling op actief leren door lezen en kijken.

Uit een onderzoek van Carnegie Mellon blijkt namelijk dat wanneer we luisteren, we de informatie in het korte termijn geheugen bewaren. Vergelijkbaar met het RAM geheugen van een computer. Maar wanneer we lezen, gebruiken we dat ‘RAM’ geheugen veel minder.

De geschreven tekst en de afbeeldingen functioneren als het ware als ‘extern geheugen’. In de computer-analogie is dat de harde schijf. We kunnen het altijd later weer opzoeken.

Door informatie afwisselend actief en passief in je op te nemen, blijft het al met al op termijn beter hangen en train je bovendien je geheugen.

Persoonlijk

De selectie podcasts hieronder is heel persoonlijk. Het zijn mijn aanbevelingen voor jou. Maar ga absoluut zelf op zoek naar podcasts die jou het meeste aanspreken. Deze lijst is daarvoor een mooi beginpunt.

Marketing/Sales

The Beancast

beancast

Elke maandag geniet ik van weer een geanimeerde conversatie over de nieuwste ontwikkelingen in Marketing. Gastheer Bob Knorpp ontvangt wekelijks 3 tot 4 gasten en dat levert zeer levendige gesprekken op, die inhoudelijk super interessant zijn en daarnaast vaak ook erg grappig. Deze sla ik echt geen week over.

Elke aflevering bestaat uit een aantal onderdelen. Na een kennismakingsrondje met de gasten (de meesten komen regelmatig terug), bespreken ze het marketingnieuws van de week. Tegen het einde mogen de gasten een ‘shameless plug’ doen voor iets dat ze graag onder de aandacht brengen. En elke aflevering wordt afgesloten met de #AdFail5, oftewel de vijf meest beschamende marketing- en communicatieblunders van de afgelopen week.

Frequentie: wekelijks
Duur: 60 minuten
icon homeBezoek The Beancast 
icon podBeluister op iTunes
icon rssVolg RSS feed

Daily Discipline with Rory Vaden

RoryVaden

Rory Vaden is auteur van twee belangwekkende boeken: Take the Stairs: 7 Steps to Achieving True Success en Procastinate on Purpose, 5 Permissions to Multiply Your Time. Absolute aanraders.

Rory heeft als missie om van verkopen weer een respectabel beroep te maken. Hij propageert in zijn blogs en podcasts daarom servant selling. Verkopen door te dienen. En dat is iets waar we ons bij Mediaweb prima in kunnen vinden.

Deze podcast is een aanrader voor iedereen die iets moet verkopen. En, als je er goed bij stilstaat, zijn we dat allemaal. Of je nu een webwinkel hebt, of je wilt een promotie, je zult het goed moeten verkopen.

Frequentie: wekelijks
Duur: 40 minuten
icon homeBezoek Daily Discipline by Rory Vaden 
icon podBeluister op iTunes
icon rssVolg RSS feed

Frankwatching Podcast

frankwatching podcast

De enige Nederlandse podcast in deze lijst. Gastheer Jelle Drijver praat wekelijks met auteurs, ondernemers en marketeers over online onderwerpen.

De podcast is net in januari dit jaar begonnen en ik heb er nog maar eentje gedeeltelijk beluisterd. De reviews op iTunes zijn positief.

Een dergelijk initiatief in Nederland verdient wat mij betreft alle steun. Vandaar dat ik hem meeneem in deze lijst.

Frequentie: wekelijks
Duur: 13-55 minuten
icon homeBezoek Frankwatching Podcast 
icon podBeluister op iTunes

Marketing Podcast Zoekmachine

Ontdek zelf nog meer marketing podcasts via de website marketingpodcasts.com.

Webdesign

Boagworld

boagworld 640

De eerste podcast waarop ik me heb geabonneerd. Inmiddels ben ik al een paar jaar trouwe luisteraar van deze Engelse podcast waarin Paul Boag wekelijks een uur lang de digitale wereld bespreekt met zijn vaste sidekick Marcus Lillington.

De eerste tien minuten zijn steevast weggelegd voor wat ze zelf noemen ‘pointless drivel’, oftewel ‘geleuter’. Als je niet van Engelse humor houdt, zul je snel afhaken. Ik geniet er juist met volle teugen van. 

Al moet ik zeggen dat toen ik het voor het eerst hoorde, ik bijna was afgehaakt. Niet omdat het niet onderhoudend was, maar ik vond het zonde van m’n tijd. Nu niet meer. Ik kijk elke week uit naar een nieuwe aflevering comedy meets web design.

Frequentie: wekelijks
Duur: 60 minuten
icon homeBezoek Daily Discipline by Rory Vaden 
icon podBeluister op iTunes
icon rssVolg RSS feed

The Big Web Show

the big web show

Grumpy old web men’ show van webdesign icoon Jeffrey Zeldman op het 5b5 platform. Jeffrey spreekt in zijn show met razend interessante gasten uit zijn gigantische netwerk. Onderwerpen zijn webdesign en development, art direction, contentstrategie, typografie, technologie en meer.

Voor webdesigners bijzonder leerzaam en inspirerend. Voor marketeers en entrepreneurs biedt het een onderhoudende kijk in de keuken van top webdesigners wereldwijd.

Frequentie: wekelijks
Duur: 30-80 minuten
icon homeBezoek The Big Web Show 
icon podBeluister op iTunes
icon rssVolg RSS feed

A Responsive Web Design Podcast

responisve web design

Deze podcast over responsive web design wordt gehost door twee iconen van responsive design: Ethan Marcotte en Karen McGrane. Ethan Marcotte introduceerde de term ‘responsive web design’ in 2011. Karen McGrane is een content expert en auteur van het boek ‘Content Strategy for Mobile’.

De podcast is interessant voor iedereen die belang heeft bij een website. Karen en Ethan voeren de conversaties met hun gasten zodanig dat ook niet technische luisteraars het goed kunnen volgen.

Zoek je nog naar argumenten om beslissers te overtuigen van het belang van responsive web design? Luister dan zeker naar deze podcast.

Frequentie: wekelijks
Duur: 30 minuten
icon homeBezoek A Responsive Web Design Podcast 
icon podBeluister op iTunes
icon rssVolg RSS feed

UIE Brain Sparks

UIE Brain Sparks Jared Spool

Gastheer Jared Spool praat wekelijks met de beste user interface designers ter wereld over het gebruiksvriendelijk maken van websites en apps. Zijn lijst met gasten van de afgelopen jaren leest als een Who's Who van webdesign.

Soms wat technisch voor de marketeers en entrepreneurs onder ons. Bijzonder leerzaam voor iedereen die zich interesseert voor webdesign.

Frequentie: wekelijks
Duur: 30 minuten
icon homeBezoek UIE Brainsparks 
icon podBeluister op iTunes
icon rssVolg RSS feed

ShopTalk

shoptalk 640

Energieke talkshow van Dave Rupert en Chris Coyier. Twee nerds die met veel gevoel voor humor en in een moordend tempo de laatste ontwikkelingen op het gebied van webdesign en web development doornemen met verschillende deskundige gasten.

Nog wat technischer dan UIE Brain Sparks, maar dankzij de humor en gedrevenheid van de presentators zeker het beluisteren waard.

Frequentie: wekelijks
Duur: 60 minuten
icon homeBezoek Shoptalk 
icon podBeluister op iTunes
icon rssVolg RSS feed

Sociale Media

SocialPros

socialpros podcast

Lang lopende wekelijkse podcast van Jay Baer, de auteur van Youtility. Jay ontvangt wekelijks ‘echte mensen die echt werk doen in sociale media’ in deze bijzonder succesvolle show. Een must voor elke marketeer en entrepreneur die op de hoogte wil zijn van de ontwikkelingen in de sociale media.

Je zult regelmatig na afloop nog eens naar de blog gaan om linkjes op te zoeken die in de podcast werden genoemd, want ze behandelen tal van handige tools en bronnen van informatie.

Frequentie: wekelijks
Duur: 40-50 minuten
icon homeBezoek SocialPros 
icon podBeluister op iTunes
icon rssVolg RSS feed

Social Media Pubcast by Jon Loomer

social media pubcast jon loomer 640 cmpr

Jon Loomer heeft onvoorstelbaar diepe kennis van Facebook als marketing tool. Door zijn podcast en blog heb ik Facebook veel beter leren doorgronden en kan ik campagnes maken met de Power Editor gericht op bezoekers van onze website, mensen die overeenkomen met de bezoekers van onze website en onze mailing list en tal van andere handige tips & tricks.

Als je overweegt om zelfstandig je Facebook marketing te gaan doen, luister dan zeker naar deze podcast!

Frequentie: een paar keer per week
Duur: 5-60 minuten
icon homeBezoek Social Media Pubcast 
icon podBeluister op iTunes

The #AskGaryVee Podcast

ask gary vee

Ben je een beetje ingekakt? Heb je een schop onder je kont nodig? Luister dan naar de high engergy podcasts van Gary Vaynerchuk. In een razend tempo vliegen de moderne marketing wijsheden je om de oren. Gary Vaynerchuk is een fenomeen. You love him or you hate him. Ik hoor tot de eerste categorie, maar zijn gung-ho stijl moet je wel liggen.

Frequentie: bijna dagelijks
Duur: 2-20 minuten
icon homeBezoek The #AskGaryVee Podcast 
icon podBeluister op iTunes
icon rssVolg RSS feed

Amplify: Social Media and Blogging Podcast

amplify podcast

Podcast vooral gericht op bloggers. Met schrijftips, social media tips, marketing tips. Energiek en actueel. Voor mij geen wekelijkse kost, maar ik luister er een of twee keer per maand wel naar.

Frequentie: om de twee/drie dagen
Duur: circa 20 minuten
icon homeBezoek Amplify Podcast 
icon podBeluister op iTunes
icon rssVolg RSS feed

Content marketing

The Lede

the lede

Vaste kost voor mij. The Lede, de podcast van Copyblogger, richt zich vooral op content creators. Jerod Morris, VP of Marketing van Copyblogger, en Demian Farnworth, chief copywriter van Copyblogger, geven elke week specifiek en direct uitvoerbaar advies over copywriting, content marketing, e-mail marketing, conversie-optimalisatie en nog veel meer.

Hou je je in een of andere vorm bezig met content marketing, dan is The Lede gegarandeerd leerzaam en inspirerend voor jou.

Frequentie: wekelijks
Duur: circa 20 minuten
icon homeBezoek The Lede 
icon podBeluister op iTunes

ContentPros

ContentPros

Uit de stal van SocialPros komt sinds januari 2015 de podcast ContentPros. In deze tweewekelijkse podcast ontvangen gastheer en -vrouw Chris Moody en Amber Naslundechte mensen die echt werk doen in content marketing’.

In deze gesprekken met de beste content marketeers ter wereld stellen ze de vragen die jou waarschijnlijk ook op je lippen branden.

Hoe gaan ze te werk? Welke strategieën hanteren ze? Hoe meten ze succes? En hoe komen ze aan de juiste mensen?

Frequentie: tweewekelijks
Duur: circa 30 minuten
icon homeBezoek ContentPros Podcast 
icon podBeluister op iTunes

Content Warfare

Content Warfare Podcast

De enorm toegenomen aandacht voor content marketing betekent gelijk dat er ook steeds meer content wordt gecreëerd. Met zijn podcast ‘Content Warfare’ wil gastheer Ryan Hanley zijn luisteraars helpen de strijd om de online aandacht te winnen.

Ryan ontvang wekelijks invloedrijke gasten en behandelt thema’s als ‘How to Stand Out in a World Where Everyone is a Copywriter’.

Frequentie: wekelijks
Duur: 40-60 minuten
icon homeBezoek Content Warfare Podcast 
icon podBeluister op iTunes

Mediaweb blog op Soundcloud

mediaweb soundcloud 640

Nog niet echt een podcast, onze eigen audio stream op Soundcloud. Maar als je onze blogposts wilt beluisteren op je smartphone kan dat gelukkig wel. Als je vindt dat we een echte podcast moeten beginnen met Mediaweb, spreek je dan uit in de reacties hieronder.

icon rssVolg RSS feed

Leestip: 11,5 Heerlijke Website Inspiratie Podcasts

Podcasting apps

Is het luisteren naar podcasts nieuw voor je? Het is heel eenvoudig. Installeer een podcasting app op je smartphone, doe je ‘oortjes’ in en luisteren maar. Er is een grote keuze aan podcasting apps voor zowel iOS als Android.

iOS:

Android:

Mis jij nog podcasts in deze lijst?

Bovenstaande lijst is uiteraard een beperkte lijst gebaseerd op mijn pesoonlijke voorkeuren. Er zijn nog veel meer uitstekende podcasts. Help ons om deze lijst groter te maken. Vermeld hieronder in de reacties de podcast(s) die jij nog mist in deze lijst. Liefst met een korte motivatie waarom ze volgens jou absoluut in deze lijst thuis horen.

Weten hoe je podcasts voor jouw bedrijf kan inzetten?
Maak een afspraak

Deze post delen?

e book online marketing checklist 2018

Meer inspiratie?

Wekelijks een e-mail notificatie ontvangen als onze nieuwste blog live staat?
Ja graag! →

9 reacties op “

 1. Hugo de Bruijne 12 feb. 2015 10:36 (7 jaren geleden)

  Top Eric! Lekker en inspirerend om te lezen. Goede tips. Je zet me weer aan het denken. Ik ga nog beter (naar je) luisteren ;)
  Thks. Hugo

 2. Eric van Hall 12 feb. 2015 12:23 (7 jaren geleden)

  Ha Hugo. Bedankt voor je enthousiaste reactie. Luister je al naar podcasts?

 3. Wouter Lenssen 12 feb. 2015 17:10 (7 jaren geleden)

  Leuk om te lezen. Ik ga eens luisteren naar de verschillende podcast.
  Het is een mooie en inspirerende lijst. Dank je wel.

  Groet, Wouter

 4. Marian Sloot 15 feb. 2015 15:53 (7 jaren geleden)

  Goeie tip Eric! Dit is een mogelijkheid tot leren waar ik nog niet aan had gedacht!
  Ik ben gaan zoeken en kwam uit op Player FM, waar o.a. podcasts te vinden zijn op het gebied van web development en programmeren. Ik heb een podcast gevonden waar ik als aspirant-programmeur veel aan heb. Bedankt hiervoor.

 5. Hendrik 16 feb. 2015 09:30 (7 jaren geleden)

  Goeie lijst Eric. Ik ben namelijk al tijden op zoek naar leuke en inspirerende podcasts.

 6. tanja 24 feb. 2015 18:12 (7 jaren geleden)

  Perfect Eric, Dank je wel. Nu nog doen :)

 7. Maarten de Jong 19 mei 2015 15:32 (7 jaren geleden)

  Heel leuk, goed bezig

Reageren niet meer mogelijk.